Καλωσήρθατε στον διαδικτυακό τόπο του Εργαστηρίου Ανατομίας του Ιατρικού Τμήματος του Δ.Π.Θ.

Το Εργαστήριο στεγάζεται και λειτουργεί στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του 7ου κτιρίου των προκλινικών ετών  στην Πανεπιστημιούπολη της Αλεξανδρούπολης (περιοχή Δραγάνα).

Στους χώρους του Εργαστηρίου Ανατομίας περιλαμβάνονται:

Αίθουσα διδασκαλίας για τα φροντιστηριακά μαθήματα των φοιτητών και για την πραγματοποίηση διαλέξεων στα υποχρεωτικά και στα επιλεγόμενα μαθήματα 

Αίθουσα σεμιναρίων, η οποία φιλοξενεί φροντιστηριακές ασκήσεις και σεμινάρια με πτωματικά παρασκευάσματα (workshops – hands on practice seminars) μεγάλου εύρους ιατρικών ειδικοτήτων και τεχνικών.

  • Δανειστική Οστεοθήκη, η οποία λειτουργεί τις πρωινές εργάσιμες ώρες.  Το Εργαστήριο Ανατομίας συνέλεξε σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του τα οστά του ανθρώπινου σκελετού, που εκτίθενται εδώ και τα διαθέτει για δανεισμό και μελέτη στους φοιτητές και στα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Δ.Π.Θ.  Απευθύνουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας στους φοιτητές μας, που βοήθησαν στη μικρή αυτή συλλογή.

Μουσείο Προπλασμάτων το οποίο είναι στη διάθεση των φοιτητών και των ακαδημαϊκών μελών του Τμήματος, για τη μελέτη και την κατανόηση της Ανατομίας του ανθρώπου, κατόπιν αίτησης τους στη γραμματεία του εργαστηρίου.

Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί τις πρωινές εργάσιμες ώρες και δημιουργήθηκε για να προσφέρει πρόσβαση στους φοιτητές σε ευρύτερη βιβλιογραφία Ανατομικών συγγραμμάτων, ενώ περιλαμβάνει τόμους ξένων και ελληνικών περιοδικών, με έμφαση στην μακροσκοπική και μικροσκοπική Ανατομία, καθώς και πληθώρα ξενόγλωσσων και ελληνικών ιατρικών συγγραμμάτων.  Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για μελέτη, αλλά δεν παρέχει προς το παρόν τη δυνατότητα δανεισμού των συγγραμμάτων της.

Παρασκευαστήριο Οπτικής Μικροσκοπίας, πλήρως εξοπλισμένο, για τη διενέργεια ιστολογικών εξετάσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς

Παρασκευαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, πλήρως εξοπλισμένο και με το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο, για τη διενέργεια υπερμικροσκοπικών εξετάσεων, το οποίο δημιουργήθηκε για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς

Αίθουσα πτωμάτων, εξοπλισμένη με ψυγεία πολλαπλών θέσεων και καταψύκτες, για την εκπαίδευση των φοιτητών επί πτωματικού υλικού

Μουσείο Ανατομείου, το οποίο φιλοξενεί παλαιά οπτικά μικροσκόπια, παλαιά μηχανήματα ανατομικών και ιστολογικών τεχνικών, παλαιούς προβολείς διαφανειών κ.α.

Ιστορικό

Το Εργαστήριο Ανατομίας του Ιατρικού Τμήματος του Δ.Π.Θ. ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 1990 υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Θ. Δημητρίου.

Στα πρώτα 2 έτη λειτουργίας του, το Εργαστήριο Ανατομίας φιλοξενούνταν σε χώρους, που είχε παραχωρήσει για το σκοπό αυτό η Πανελλήνια Εταιρεία Ιατρικής Έρευνας και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, πλησίον του ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου της πόλης.

Τον Ιούλιο του 1991 το εργαστήριο Ανατομίας μεταφέρθηκε σε κτιριακές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν σε χώρους του παλαιού Γ. Π. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου και συνέχισε να λειτουργεί έως το 2005, οπότε ολοκληρώθηκε η μεταφορά και η μόνιμη εγκατάσταση του Εργαστηρίου Ανατομίας στην Πανεπιστημιούπολη, στην περιοχή της Δραγάνας.

Το Μάρτιο του 1991 ιδρύθηκε και λειτουργεί έως και σήμερα η Μονάδα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, ως τμήμα του Εργαστηρίου Ανατομίας και η συνεργασία της με το ΓΠΝΑ αποφασίστηκε το 1997.

Το εργαστήριο Κλινικής Ανατομίας ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1999 στους χώρους του εργαστηρίου Ανατομίας και αποτέλεσε την έμπνευση και το έναυσμα για την λειτουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Χειρουργική Ανατομία» που ξεκίνησε το 2015.

Από τον Οκτώβριο του 2015 τη διεύθυνση του εργαστηρίου ανέλαβε η Αν. Καθ. κ. Φίσκα Αλίκη.